Mes esame patikrinti laiko!

Daugumai mūsų jau nuo mažens įskiepytas tautiškumas: meilė gimtinei, pagarba savai kalbai, papročių ir tradicijų puoselėjimas. Tautinė virtuvė – sudedamoji to dalis. Juk po klajonių svetimose šalyse, kur lėkštėse vartosi jūros gėrybės ar kepsniai su krauju, artėjant namų link, nevalingai svajojame apie mamos barščius su juodos duonos rieke ar spirgučiuose besimaudančius didžkukulius, kuriuos meiliai vadiname cepelinais. Beje, apie lietuviškos kulinarijos simbolį, kuris „Bernelių užeiga” restoranuose užima kone garbingiausią vietą, galėtume kalbėti daug. O gal verčiau paragaukite? Didžkukulius meile apgaubiame nuo pat pirmo žingsnio: pradedant natūralių produktų atranka ir baigiant jau lėkštėje garuojančiu mūsų virtuvės pasididžiavimu, kuris priklausomai nuo Jūsų pageidavimų gali būti ne tik su tradiciniu mėsos įdaru. Beje, didžkukulis išsirinko savo dieną savaitėje – antradienį. Tądien mūsų restoranuose nacionaliniam patiekalui ypatinga nuolaida.

Mūsų pasididžiavimas ne tik jo didenybė cepelinas. Bulviniai vėdarai, lazankos, ruoštos pagal autentišką senovišką receptą ar spanguolėmis gardinti juodos duonos blynai. Vardinti toliau? Mūsų receptų knygoje net 43 tautinio paveldo patiekalai, pagaminti darbščiųjų šeimininkių rankomis, su meile, iš vietinių žaliavų pagal autentiškus receptus ir technologijas, saugotas daugiau nei šimtmetį. Būtinai pasimėgaukite patiekalais, kuriais mes didžiuojamės ir kurie mus daro išskirtiniais.

Meluotume sakydami, kad vien tik virtuvė stiprioji mūsų pusė. Senąja dvasia persmelktos užeigų sienos nostalgijoje skandina net ir tuos, kurie čia prisėda vos porai minučių. Antai, Kaune, istorinėje M.Valančiaus gatvėje esantis BERNELIŲ UŽEIGOS restoranas – vienintelis XVIII amžiaus Kauno senamiestyje išlikęs architektūros paminklas, tad nieko nuostabaus, kad autentiška dvasia čia užsukusiems svečiams leidžia pasijausti tarsi muziejuje. Senoviniai buities rakandai, mediniai suolai, močiutės rankdarbius menančios lininės staltiesės – etnografinę stilistiką stengiamės išlaikyti visuose tinklo restoranuose. Dar kartą apsižvalykite į Jus supančią istoriją, o dabar prisipažinkite, ar niekada nepagalvojot, kaip mūsų protėviai gamino, kaip dirbo ir kaip linksminosi? Restoranuose skambanti etnografinė muzika, čia vykstantys šokiais ir žaidimai perkels Jus keliais dešimtmečiais ar šimtmečiais į tų dienų Lietuvą iš nūdienos. Ar įsisukti į linksmybes kartu, ar stebėti iš šalies – priklausys tik nuo Jūsų.

Be kita ko, esame paruošę edukacines programas, kurios patenkins smalsiausių žingeidumą, tad kitą kartą sėsdami prie stalo žinosite, kad keptas kumpis – bajoriškos virtuvės elementas, šiupiniai – valstiečių stalo dalis. Lietuva besidomintiems svečias tokia programa gi bus puiki proga iš arčiau susipažinti su mūsų kultūriniais ypatumais ir virtuvės vingrybėmis.

Mes nesakome, kad esame geriausi – tai norime išgirsti iš Jūsų lūpų. Mes – nuolatiniame tobulėjimo kely ir tik dėl to, kad užvėrę mūsų duris, norėtumėte čia vėl ir vėl grįžti. 

Viskas prasidėjo nuo…

Savo istoriją „Bernelių užeiga” restoranų tinklas pradėjo rašyti 1999 metų rugpjūčio 28-ąją. Tądien Kaune, M. Valančiaus gatvėje duris atvėrė pirmoji rekonstruota, dar sovietmečiu gyvavusi „Bernelių užeiga”.

Po metų, atidarymo juosta perkirpta ir Šilainių mikrorajone. Šiuo metu čia įsikūręs restoranas yra pats didžiausias „Bernelių užeiga” šeimos narys. Tais pačiais metais lietuviškos virtuvės mylėtojus pakvietė kepsnių baras ir lauko kavinė prie Lampėdžių karjero. 2001-aisiais į darbus kibo ir K. Donelaičio gatvėje įsikūrusios smuklės šeimininkės.

2008 metų liepos mėnesį PLC „Akropolyje” atidarytas ketvirtasis „Bernelių užeiga” restoranas Kaune. Nuo 2009-ųjų lietuviška virtuve pakvipo ir Kauno miesto savivaldybės patalpos. Įvertinti lietuviškos virtuvės privalumus, nuo 2010 metų „Bernelių užeiga” kviečia ir sostinės gyventojus. Tiesa, mus galite rasti ir Krašto apsaugos ministerijoje, kur esame įvertinti ne tik darbuotojų, bet ir čia besilankančių svečių.

Po dvejų metų pertraukos – 2012-aisiais, prisiminti, o gal atvirkščiai – nepamiršti kaip kvepia lietuviška duona, kviečiame Londono lietuvius. Didžiosios Britanijos sostinės Leytonstono rajone įsikūrė pirmasis „Bernelių užeiga” restoranas už Lietuvos ribų. Nuo tada „THE SHEPHERD’S INN – BERNELIŲ UŽEIGA” vardas gerai žinomas ne tik gyvenantiems tautiečiams, bet ir vietiniams, kurie vis dažniau užsuka paskanauti mūsų tautinės virtuvės patiekalų.

Naujausias „Bernelių užeiga” restoranas duris atvėrė 2022 m. seniausioje Vilniaus Senamiesčio gatvėje – Pilies g. 10. Tai yra pagrindinė senamiesčio ašis, populiari vaikščiojimų vieta, iš gatvės matyti Gedimino pilis. Pilies gatvėje daugybė architektūrinių, istorinių ir kultūrinių įžymybių.

Laikantis tradicijų bei istorinių vertybių Pilies Bernelių užeigos restoranas papuoštas įvairių epochų meno dirbiniais – tai riterių šarvai ir ginklai, paveikslai, gobelenai, kilimai, skulptūros, keramikos dirbiniai ir kt.

Svarbiausias akcentas – tradicinė lietuviška virtuvė, papildyta šiuolaikiniais skoniais bei išskirtinis dėmesys maisto kokybei ir aptarnavimui. Su pagarba Lietuvos istorijai ir mūsų svečiams!

Šiuo metu „BERNELIŲ UŽEIGOS” šeimoje – devyni nariai Kaune, Vilniuje ir Londone. Mes pažadame, kad tai toli gražu ne pabaiga!